4 kişi için malzemeler
200 gr. porcini mantarı veya 200 gr. kültür mantarı
1 dal taze biberiye
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet ince doğranmış soğan
300 gr. Risotto pirinci (Arborio), Roncaia veya Risotto pirinci (Carnaroli), Roncaia
2 çorba kaşığı beyaz şarap
80 gr. toz parmesan peyniri
40 gr. tereyağı
1,5 lt. et suyu, alternatif olarak 1 adet bulyonu, 10 dk 1,5 lt suda kaynatın
½ bağ maydanoz, ince doğranmış
Tuz, karabiber
1. Mantarları 1 çorba kaşığı zeytinyağında, sarımsak ve biberiye ile soteleyin. (İsteğe göre şarap ilave edebilirsiniz.) Eğer mantar donmuş ise, kaynamış suya atın ve 5 dk haşlayın. Süzüp, soğuk suda yıkadıktan sonra ince ince doğrayın ve öyle soteleyin. Sotelenen mantarları bir kenara alın.
2. Tencereye kalan zeytinyağını koyun. İçine doğranmış soğanları ilave edin. Soğanlar pembeleşince risotto pirincini ilave edin 2 dakika pirinci karartmamaya dikkat ederek kavurun. Beyaz şarabı ilave edin. Şarabı çeken pirince üzerini bir parmaktan fazla geçmeyecek kadar et suyunu ilave edip tahta bir kaşıkla yavaş yavaş karıştırın.
3. Çektikçe pirince et suyu ilave etmeye devam edin ve sürekli karıştırın. 10 dakika kadar sonra pirinçler şeffaflaşıp yarı piştiğinde mantarları, kalan et suyunu, tuzu ve karabiberi ekleyin ilave edin. Karıştırarak 10 dakika daha pişirin. Risotto piştiğinde pirinçler ortası hafif diri ve kremamsı bir kıvamda olmalı. Tereyağı, parmesan peyniri ve maydanoz ilave edip karıştırdıktan sonra servis yapın.
Yorumlar
Yorum Gönder