Şam tatlisi


 Malzemeler
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı tepeleme karbonat
  • 1 çay bardağı kavrulmuş tuzsuz fıstık
Şerbeti:
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon

  • yapilişi:
  • Bir kapta şeker, yoğurt ve sıvıyağ pürüzsüz kıvam alıncaya kadar iyice çırpılır.
  • İrmik, karbonat, vanilya eklenip tekrar tel çırpıcı ile çırpılır.
  • Un kontrollü şekilde ilave edilip çırpılır.
  • Yağlanmış kare borcama hazırlanan harç dökülür.
  • 2′ ye ayrılmış fıstıklar da üzerine düzenli bir şekilde dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 ‘C fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dk pişirilir.
  • Şerbeti için şeker, su küçük bir tencerede kaynatılır.
  • Kaynadıktan sonra içine limon eklenip 1-2 dk daha kaynatılıp ocağın altı kapatılır.
  • Tatlı fırından alındıktan sonra ilk sıcaklığının çıkması için beklenir. 5 dk kadar sonra keskin bir bıçakla dilimlere ayrılır.
  • Ilık şerbet tatlının üzerine gezdirilir. Şerbeti çekmesi için üzerine büyük bir tepsi kapatılıp 1-2 saat bekletilir.
  • Şam tatlımız artık servise hazır 

Yorumlar