Kuzu Külbastı

MALZEMELER

1 kilogram kuzu loin (kaburgayı izleyen bölümün adı)
150 gram ayçiçek yağı
30 gram kırmızı tatlı toz kırmızı biber
10 gram sarımsak
5 gram taze kekik
Beğendi için:

1 kilogram orta boy kemer patlıcan
50 gram un
50 gram tereyağı
200 gram süt
25 gram tuz
5 gram karabiber
3 gram rendelenmiş muskat cevizi
Servisi için:

100 gram domates
50 gram sivri biber
40 gram nar ekşisi
30 gram rendelenmiş kırmızı soğan
YSPILIŞI

Kuzu külbastı için; kuzu loin'i dikdörtgen şeklinde porsiyonlayın. Ayçiçek yağı, rendelenmiş sarımsak, kırmızı tatlı toz kırmızı biber ve taze kekik ilavesiyle buzdolabında üç saat kadar marine edin.
Servis esnasında yer vereceğiniz minik patlıcanları hazırlamak için; kemer patlıcanların üçte birini 7'şer santimetre uzunluğunda kesin.
Üzerlerini bir bıçak yardımıyla çizdiğiniz patlıcanları, 180 derece kızgın yağda 4 dakika kadar kızartın. Ortadan ikiye kestiğiniz sivri biber ve domatesleri, kızgın yağda kısa süre pişirin. Kızarmış patlıcanların üzerine tuz ve toz şeker serptikten sonra bir kenarda bekletin.
Beğendi için; kalan kemer patlıcanları kömür ızgarası ya da ocak üzerinde 10 dakika kadar közleyin. Kabuklarını soyduğunuz közlenmiş patlıcanları küçük parçalar halinde doğrayın.
Küçük bir sos tenceresinde tereyağını eritin. Unu katıp, hafif bir renk alana kadar yaklaşık 5 dakika kavurun. Soğuk süt, rendelenmiş muskat cevizi, tuz, karabiber ve közlenmiş patlıcanları eklediğiniz beğendi karışımını kısık ateşte 8 dakika kadar pişirin.
Kızarttığınız minik patlıcanların iç kısımlarını hazırladığınız beğendiyle doldurduktan sonra servis tabağına alın. Kızartılmış biber ve domates dilimlerini yerleştirin.
Kalan beğendi karışımını eşit olarak servis tabaklarına paylaştırın. Üç saat marine ettiğiniz kuzu loin parçalarını ızgarada 3'er dakika pişirdikten sonra beğendi üzerine yerleştirin.
Etlerin üzerine nar ekşisi ve rendelenmiş kırmızı soğan gezdirdikten sonra sıcak olarak  servis edin

Yorumlar