Malzemeler:yarım kğ taze yaprak
1 su bardağı pirinç
1 büyük baş kuru soğan
tuz, karabiber, isteğe bağlı kuru nane veya taze nane
1 yemek kaşığı biber salçası
Limon suyu
zeytinyağ
Ben tatlı sarmayı sevmiyorum ama isterseniz dolmalık fıstık ve dolmalık üzümde kullanabilir hatta az tarçın ilavesi yapabilirsiniz. Bu durumda salça kullanmayınız.
Yapılışı
Yaprakları kaynayan tuzlu suya salıp renkleri soluncaya kadar tutup tel süzgeçle alıyoruz.
Kuru soğanı ince ince doğrayıp yeteri kadar zeytinyağında soteliyor ve pirincinide yıkayıp içine salıyor beraber kavuruyoruz. Limon hariç diğer malzemeleri de sırası ile atıp çeviriyoruz. 1 çay bardağı su ilave edip kaynara çıkınca altını söndürüyoruz.
Soğumaya bırakıp yapraklarımızı tek tek açıp hazırlıyor saplarını kopartıp pişirme tenceremizin altına seriyoruz. Yaprağın sap kısmına iç malzememizden uzun bir şekilde koyup kenarlarını iç malzemenin üzerine gelecek şekilde kapatıyor ve rulo yaparak uç kısma doğru olabildiğince ince sarıyoruz. Tenceremize dizip tamamını bitirince üzerine biraz tuz gezdirip 1 su bardağı kaynar su ilave ediyoruz. Çok az limon suyu ekleyip üzerine 1 tabağı ters olarak kapatıp ağır ateşde pişiriyoruz. Pişme işlemi bitmeden önce üzerine çok az zeytinyağ gezdirip kapağını bir daha soğuyana kadar hiç açmayınız. Böylece yapraklarınızın rengi bozulmayarak parlak bir görüntüsü olacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder